Maqolalar
Inson hayotdan lazzat olish uchun tugʻiladi. Oʻrta asr qomusiy olimi Abul Faraj ibn Xorun shunday degan ekan: “Organizm hazm qilmagan taom, uni isteʼmol qilganning oʻzini yeb qoʻyadi”. Negaki ovqatning yaxshi hazm boʻlishi – kuchli immunitet mavjudligining shartlaridan biridir. Oʻzingizni yaxshi his etish uchun ozuqaviy oqsillar, yogʻlar, uglevodlar, vitaminlar va mikroelementlarning sifatli hazm boʻlishi muhim.
1906-yilda avstraliyalik pediatr Klemans Perke birinchi marotaba kundalik hayotta “allergiya” (ikkita yunon soʻzlari) allos - boshqa va ergia -“xarakatga kobiliyat” ) iborasinikiritdi. Biroq bu kasallik katta tarixga ega. Agar kadimgm misr salnom-achilarga ishpnsak 2540 meloddan avvalgi yilda firʼavn Menes ari chaqqani sabali tez kechuvchi allergik shokdanolamdan oʻtgan. Shu qatorda, bu kasalik va uning begilari haqda maʼlumotlarni qadimiy mashhur shifokorlarning ishlarida xam topsa boʻladi.